Hoppa till innehåll

Rensa inför flytt: Våra tips och tricks

Flytten är en perfekt tidpunkt att rensa hemmet. Det är en möjlighet att minska antalet saker du behöver flytta, vilket kan göra flytten mindre stressande och mer organiserad. Men hur rensar du bäst? Här är din ger vi en detaljerad guide som pratar om allt gällande flyttrensning.

Av Petter Alexandersson

Varför rensa hemma inför flytten?

Att rensa hemma inför flytten är inte bara en fråga om att göra flytten lättare. Det är också en chans att göra ditt nya hem mer organiserat och mindre belastat med onödiga saker. 

Tänk på det så här: du packar ner saker som du inte använt på åratal, flyttar dem och försöker hitta en plats för dem i nya hemmet – för saker du aldrig använder. Det är inte den mest effektiva användningen av ditt utrymme eller din tid. Detta kan också vara bra för dig som ska flytta hemifrån och har rummet fyllt i gamla saker från din uppväxt.

Flyttrensning

Flyttrensa behöver inte betyda slänga!

När du rensar hemmet inför flytten, är det viktigt att tänka på vad du ska göra med sakerna du inte längre behöver. “Rensa och släng” är ett uttryck som kan vara missvisande. Många av de saker vi rensar ut hemma är fortfarande i gott skick och kan användas av någon annan.

Sälj, skänk eller återvinn vid flyttrensning

När du rensar inför flytt kan du finna saker som har ett värde och som är eftertraktade, saker som kan gå att sälja till andra privatpersoner. Du kan också överväga att skänka saker till en lokal second hand-butik eller till välgörenhet. 

Om du har saker inte är i tillräckligt bra skick för att säljas eller skänkas, kan de ofta återvinnas. Kom ihåg att det är viktigt att slänga saker på rätt sätt, särskilt saker som gammal medicin och kosmetika, som kan vara skadliga för miljön om de inte kasseras korrekt.

Praktiska tips

När du börjar rensa hemma, kan det vara hjälpsamt att dela upp rensandet i kategorier. Du kan till exempel rensa efter rum eller efter specifika typer av saker, som köksredskap, böcker och kläder. Här är några tips för att rensa effektivt:

  • Rensa böcker: Om du inte kommer att läsa om en bok, överväg att sälja eller skänka den.
  • Rensa gamla mediciner och utgången mat: Gamla mediciner kan vara farliga att använda och bör kasseras på rätt sätt. Utgången mat bör också kasseras.
  • Använd dig av olika metoder för att flyttrensa, som exempelvis KonMari-metoden.
  • Rensa oanvända presenter: Om du har fått presenter somdu aldrig använder, överväg att sälja eller skänka dem.
  • Rensa garderoben: Gör dig av med kläder som du inte har använt på länge eller som inte längre passar.
  • Rensa dubbletter och tripletter: Om du har flera av samma sak, behåll bara det du faktiskt använder.
  • Rensa smink och badrumsartiklar: Många smink- och hudvårdsprodukter har en hållbarhet på 3-12 månader. Gör dig av med produkter som har blivit gamla.
  • Rensa barnens leksaker: Låt barnen vara delaktiga i rensandet och låt dem göra sig av med leksaker de inte använder längre.
  • Läs också vår guide om packningstips när du ska packa inför flytten.

Rensa förråd och vind

Förrådet och vinden är ofta platser där vi förvarar saker vi inte använder regelbundet. När du rensar dessa utrymmen, tänk på vad du faktiskt kommer att behöva i ditt nya hem. Om det är saker du inte kommer att använda, överväg att sälja, skänka eller återvinna dem.

Planera din rensning

Det blir enklare att flyttrensa om du planerar processen. Bestäm i förväg vilka rum eller områden du ska rensa varje dag, och sätt upp realistiska mål för vad du vill uppnå. 

Det kan vara frestande att försöka göra allt på en gång, men det kan snabbt bli överväldigande. Genom att bryta ner rensningen i mindre, hanterbara uppgifter kan du hålla din motivation uppe och se tydliga framsteg.

Använd rätt verktyg

Att ha rätt verktyg till hands kan göra en flyttrensning mycket enklare. Använd lådor eller korgar för att sortera saker som ska säljas, skänkas, återvinnas eller slängas. 

Använd etiketter för att tydligt märka varje låda eller korg, så att du lätt kan se vad som är vad. Om du rensar papper eller dokument, kan en dokumentförstörare vara till stor hjälp.

Be om hjälp

Rensa hemmet inför flytten kan vara en stor uppgift att ta på sig själv. Om du känner att det blir för mycket, tveka inte att be om hjälp. 

Vänner och familj kan vara till stor hjälp, och det kan också vara roligare att rensa tillsammans med någon annan. Om du har mycket att rensa, kan du även överväga att anlita en professionell organiserare.

Tänk långsiktigt

När du rensar, tänk på ditt framtida hem och livsstil. Vilka saker kommer att passa in i ditt nya hem och din nya livsstil? Vilka saker kommer att bidra till den atmosfär och det liv du vill skapa? Genom att tänka långsiktigt kan du göra mer informerade beslut om vad du ska behålla och vad du ska göra dig av med.

Fira dina framsteg

Glöm inte att fira dina framsteg längs vägen. Varje låda du packar, varje skåp du rensar och varje påse du tar till återvinningen är ett steg närmare ditt mål. Ta en paus, njut av en god kopp kaffe eller te, och ge dig själv en klapp på axeln för allt hårt arbete du har lagt ner.

Att rensa hemmet inför flytten kan vara en utmaning, men med rätt inställning och strategi kan det bli en positiv och givande upplevelse.

Slutord

Att rensa hemmet inför flytten kan vara en stor uppgift, men med rätt strategi och inställning kan det bli en produktiv och tillfredsställande process. Kom ihåg att ditt mål är att skapa ett mer organiserat och mindre belastat hem, och varje steg du tar mot det målet är ett steg i rätt riktning. Till hjälp kan du också använda dig av vår checklista vid flytt Lycka till med din rensning!

Hur rensa inför flytt?

Det kan vara klokt att rensa dina saker innan du flyttar istället för efter. Det blir förstås enklare att flytta med ett lättare lass. Ett tips är att förbereda dig med sopsäckar och avsätta någon halvdag i taget till rensningen.